Дискова борона для трактора: види та застосування

Функціональність та можливості трактора з обробки ґрунту розширюють спеціальним навісним та причіпним обладнанням. Серед базових агрегатів знаходиться дискова борона навісна для трактора. Вона дозволить якісно підготувати ґрунт до посіву різних сільськогосподарських культур.

Дискова борона для трактора

Призначення та застосування дискової борони

Дискова борона для трактора являє собою причіпний або навісний пристрій, який зазвичай складається зі з'єднаних центральної та бічних рам. На бічних рамах розміщені диски, що обертаються. Конструкція може відрізнятися, в залежності від типу землі та бажаної продуктивності.

Головне завдання пристрою – передпосівна та основна обробка полів. Принцип функціонування полягає в обертанні дисків під певним кутом для розрізання, розпушування та змішування ґрунту. Устаткування дозволяє виконувати такі завдання:

  • розпушування та перемішування верхнього шару ґрунту;
  • подрібнення залишків попереднього врожаю;
  • збереження вологи та корисних мікроелементів у глибших кулях;
  • попереджання пересихання ґрунту;
  • зріз та дроблення бур'янів;
  • мульчування;
  • обробіток лук, полів.

Згідно з потребами господарства підбирається конкретна модель та її конструктивні якості. Вибрані технічні параметри впливатимуть на рівень вартості обладнання.

Чому аграрії обирають дискові борони?

Боронування – один з основних та вкрай необхідних передпосівних етапів. Завдяки йому суттєвих підвищується майбутня врожайність.

Дискові борони – інструмент універсальний, серед переваг якого варто назвати надійність, зручність та простоту експлуатації, відмінну продуктивність.

Застосування такого агрегату знижує навантаження на трактор, чим продовжує його ресурс. Також відзначається економна витрата палива під час обробки значних ділянок.

Дискова модель в силу своїх технічних характеристик має більшу продуктивність у порівнянні з аналогами. За годину функціонування вона дозволить пройти до 05, Га.

Крім того, пристрій підходить для різних типів та складності ґрунту. Оператор має можливість найкраще підбирати глибину розпушування.

Механізм відрізняється простотою конструкції, обслуговування та ремонту. Диски, що прийшли в несправність, нескладно замінити. Зробити це можна у польових умовах. Виробники випускають усі компоненти з високоякісного металу з антикорозійним покриттям для тривалості експлуатації. Придбання такого пристосування досить швидко окупиться.

Види дискових борін та їх властивості

Дискові борони можна групувати за багатьма особливостями й технічними характеристиками. В першу чергу – за способом кріплення до трактора, розміром агрегату, формою та діаметром дисків.

Існує два типи кріплення: навісний та причіпний. Перший варіант має одну точку зчеплення з трактором - навішування. Дискова причіпна борона оснащена додатковими точками колесами. Наявність коліс полегшує переміщення або буксирування.

Загальноприйнятою класифікацією є розділ за розміром механізму на такі види:

  • легкий – мають невелику вагу та діаметр дисків до 50 см;
  • середній (дискатори) – також відомі як короткі; дещо важчі, на відміну від попередніх; діаметр – до 65 см;
  • важкий (дискові плуги) – потужніші пристрої з великою вагою та діаметром до 76 см.

Легкі моделі призначені для обробки стерні, збереження вологи, мульчування. Вони здатні прорізати ґрунт на 7 см. Монтуються на техніку потужністю від 80 до 200 к.с.

Борони середніх розмірів забезпечать якісне орання ґрунту до 12 см завглибшки. Дискатори підійдуть для тракторів до 300 л.

Перевищити поглиблення у 20 см дозволять тяжкі дискові плуги. Вони придатні для найскладніших маніпуляцій, наприклад, підривання залужених ділянок. Ця категорія призначена для двигунів потужністю від 260 до 400 к.с.

Вибір відповідної модифікації залежатиме від поставлених завдань. Обов'язково слід врахувати площу оброблюваного поля. Для великих територій знадобляться потужні та важкі варіанти.

Додаткові конструктивні відмінності

Найчастіше на борони встановлюються диски у двох конфігураціях – круглі та «ромашка».

Круглі диски – це цільна та рівна форма з отвором по центру для кріплення до опорної балки. Крім того, вони трохи увігнуті, утворюють певний кут нахилу.

Тип «ромашка» призначений для розбивання щільних й великих грудок. По краю диск виконаний у формі пелюсток, що нагадує квітку. Ці ділянки при контакті з грудками ефективно їх кришать та перемішують. Оптимальний хід та обертання забезпечено додатковим кільцем підшипників.

Нерідко моделі комплектуються різними другорядними елементами, щоб підвищити якість виконуваних завдань. До таких належать різноформатні катки, легкі боронки для кращого вирівнювання поверхні.

У передній частині конструкції може монтуватися пристосування для роздачі гранульованих або рідких добрив з подальшим заорюванням. Дана технологія дає можливість відмовитися від послуг окремого розкидача мінеральних речовин, заощаджуючи час та кошти.

Аспекти вибору та покупки

Вибирають дискову борону на основі конкретних потреб – розміру, продуктивності, призначення, наявної техніки, технічного сервісу.

Орієнтуються на такі критерії, як конструктивні особливості, якість виготовлення та складання всіх складових частин, робоча ширина, кількість та діаметр кіл. Рекомендується врахувати тип ґрунту, площу оброблюваних ділянок та потужності тракторів.

Важливими є вартість, гарантії виробника, його оцінка передбачуваного терміну експлуатації, репутація та надійність бренду.

Розглянувши та порівнявши ці характеристики, власник оптимізує всі процеси, витрати свого часу, фінансові вкладення.