Як зберігати насіння соняшника

Соняшник

Майбутня врожайність і родючість безпосередньо залежить від правильності дотримання норм безпеки посадкової сировини. Перед тим як зберігати насіння соняшнику, важливо вивчити норми та вимоги до заощадження. Лише правильні умови допоможуть зберегти посівний матеріал дуже довго.

Збір насіння

У промисловому масштабі збирання соняшників здійснюється спеціальними машинами. Спосіб збирання повинен бути швидким і акуратним, щоб у процесі не пошкодився посівний матеріал і не встиг стати непридатним, перш ніж соняшник вирушить на зберігання.

Визначення зрілості соняшнику

Перед збиранням, навіть якщо це виробничий, масштабний процес, необхідно переконатися, що насіння готове до подальшого посіву. На швидкість дозрівання можуть вплинути погодні умови, спосіб посадки та інші зовнішні фактори. Перевірити насіння можна такими способами.

  1. Насіння має бути твердим, при відкритті клацати і не продавлюватися при натисканні.
  2. Пелюстки соняшнику в дозрілій рослині підсихають і починають опадати.
  3. Основа соняшникової головки повинна бути жовтою або коричневою.

Якщо плоди готові до збирання, важливо заздалегідь підготувати правильні умови для зберігання соняшнику.

Вам також може бути цікаво:

Особливості зберігання насіння соняшника

Насіння досить вибагливі до зовнішнього впливу. Щоб зберегти посадковий матеріал до моменту посіву, потрібно дотриматися таких умов.

Зберігання насіння соняшнику має бути організовано у приміщенні, де стелі не вищі за чотири метри.

Не можна складати мішки до стелі, повинен залишатися зазор мінімум 50 сантиметрів.

Перш ніж помістити мішки з посівною культурою в ангар або склад, необхідно провести знезараження простору.

У приміщенні повинна бути хороша вентиляція, щоб відбувався природний процес сушіння, що не вимагає залучення сушарки, і насіння не почало постити до моменту посівного періоду.

Приміщення має бути прохолодним, не більше +10 градусів за Цельсієм. В іншому випадку насіння зіпсується, і його просто доведеться викинути.

Вологість на складі не повинна перевищувати 7%. При вищому рівні вологи посівний матеріал відволожиться і прийде в непридатність.

Наповнення мішків необхідно регулярно перемішувати вручну або за допомогою спеціального обладнання.

Якщо упаковки зберігатимуться на підлозі, під них обов'язково потрібно встановити піддони.

Знаючи, як зберігати насіння соняшника, можна забезпечити їх високу врожайність надалі. Важливо пам'ятати, що навіть за дотримання всіх умов термін придатності посівного матеріалу трохи більше 10 місяців.