Як поставити та зняти з обліку сільгосптехніку

Сільгосптехніка

Власники спецтехніки, яку активно використовують для сільськогосподарських робіт, мають обов'язково її зареєструвати. Це стосується всіх видів машин. Поставити чи зняти трактор з обліку необхідно у спеціальному органі. Сама процедура не потребує багато часу. Але щоб бути готовим до юридичних формальностей, варто вивчити основні правила. 

Як поставити спецтехніку на облік

Ефективність та продуктивність роботи сільськогосподарських підприємств багато в чому залежить від наявності спеціальної техніки. Але щоб стежити за її станом, держава пропонує офіційну систему реєстрації. Така норма закріплена чинним законодавством та є обов'язковою для всіх. 

Необхідність поставити на облік сільгосптехніку виникає у всіх власників, незалежно від її типу та марки. Процедура відбувається за стандартною схемою.

  1. Збирання документів на техніку.
  2. Збирання документів, необхідних власнику трактора, а також його особиста заява.
  3. Реєстрація страхового полісу.
  4. Процедура технічного огляду.
  5. Перевірка документації «Держтехнагляд».
  6. Отримання документів, що свідчать про реєстрацію транспортного засобу.

Час збирання необхідної документації залежить від господаря. На розгляд матеріалів спеціальною комісією виділяється кілька днів. У разі фіксації порушень або недостатньої кількості документальної бази документи передаються власнику техніки для доопрацювання.

Також можна поставити на облік спецтехніку, яку власник зробив сам. Саморобні агрегати передбачають додаткові заходи для перевірки. Цим займаються представники «Держтехнагляду», вони мають перевірити працездатність агрегату, відповідність стандартам безпеки. У разі процес постановки на облік може затягтися. Тільки після проведення відповідних процедур можна розпочати офіційну реєстрацію. На нашому сайті ви знайдете запчастини на техніку Case в Україні.

Як правильно зняти сільгосптехніку з обліку

Законодавством передбачено випадки, коли необхідно зняти з обліку спецтехніку. Це стосується всіх видів транспорту. Займатися цим питанням може власник чи його законні представники. Вказано точні терміни та порядок зміни даних у реєстрі.

В обов'язковому порядку зняти трактор з обліку необхідно у таких випадках:

  • зміна постійного місця проживання власника транспортного засобу;
  • у разі продажу спеціальної техніки;
  • за необхідності вивезення за кордон;
  • у разі смерті власника;
  • утилізація спецтехніки.

У разі оформлення права володіння іншою людиною, спочатку через комісію «Держтехнагляду» необхідно зняти з реєстрації. Для цього власник надає заяву та пакет документів на транспорт. Якщо трактор підлягає утилізації, додатково необхідно пред'явити висновок експертизи.

Постановкою чи зняттям спеціальної техніки на облік можна займатися самостійно. Але більш ефективно і швидко це зроблять фахівці агентства, які пропонують цей вид послуг. Вони беруть він збір необхідної документації і супроводжують до отримання необхідного рішення.