Як здійснюється обкатка трактора після ремонту?

Трактори – важливі інструменти, які використовуються у сільському господарстві. Тому правильне обслуговування та ремонт мають вирішальне значення. Здійснена правильна обкатка трактора необхідна для забезпечення тривалої експлуатації транспорту. Це пов'язано з тим, що технічне обслуговування, ремонт та подальша обкатка тракторів забезпечують більш ефективну, безпечну та довговічну роботу.

Навіщо потрібна обкатка трактора після ремонту?

Виробники сільськогосподарської техніки, на якій здійснюється ремонт двигунів та інших систем, вимагають здійснення обкатки перед початком експлуатації. Так, для кожної моделі трактора необхідний свій оптимальний режим роботи та навантаження, що налаштовується під час обкатки двигуна. Після всіх годин обкатки трактор дозволено використовувати в роботах. Такий транспортний засіб буде набагато ефективнішим у процесі своєї діяльності, та його термін експлуатації триватиме довше.

Існує кілька режимів функціонування двигуна, залежно від яких визначається темп обкатування техніки:

  • без тривалого навантаження;
  • без навантаження, з одночасним перемиканням передач;
  • з поступово зростаючим темпом їзди.

Проведена обкатка дизельного двигуна трактора повинна здійснюватись після здійснення огляду всіх деталей та механізмів (перевірки технічних рідин, заправлення трактора якісним паливом та встановлення необхідного рівня тиску на колеса). Після того, як ви здійснили перевірку всіх зазначених елементів, потрібно провести обкатування без додаткового навантаження, не більше ніж 15 хвилин. Так ви налаштуєте транспорт на діяльність без надмірного споживання енегрії. Подальша обкатка індивідуальна, залежить від транспортного засобу.

Як правильно обкатувати дизельний двигун трактора?

Питання, як обкатати двигун трактора, задають собі всі власники нещодавно купленої сільськогосподарської техніки. Незалежно від того, це новий транспорт, або б/в якості, перед початком роботи обов'язково потрібно здійснити обкатку. Ця процедура допомагає деталям притертися один до одного та усунути можливі дефекти, які призвели б до несправностей під час обробки полів. Стандартна обкатка дизельного мотора трактора здійснюється протягом 30 мотогодин. Її неможливо зробити за один раз, адже вона складається з кількох етапів.

Спершу трактор готують, очищають від можливих забруднень та пилу, перевіряють та підтягують усі кріплення, змащують деталі та заправляють повний бак палива. Потім проводиться другий етап – це 15-хвилинна обкатка, згадана вище. Вона проводиться на холостому ході. Наступний етап – це 10-годинна робота з невеликим навантаженням (30% від реальної потужності). Після неї необхідно зробити 20-годинну роботу при навантаженні 70%.

Наприкінці, механіки оглядають трактор, зливають олію та змінюють її на нову, перевіряють на наявність поломок. При виявленні дефектів їх усувають, але якщо все добре, трактор входить в експлуатацію. Однак обкатуванням не обмежується спостереження за технікою. Навіть після його проведення слід протягом місяця стежити за діяльністю двигуна, щоб упевнитися, що з ним все нормально. Стандартна обкатка трактора після заміни поршневої проводиться таким же способом.

Тривалість обкатки дизельного двигуна

Вказаний вище час обкатки є стандартним, проте на тривалість проведення процедури можуть впливати тип трактора, сезонність та стан техніки. При незначному ремонті обкатка може становити 500 км, але якщо ремонтні процедури були капітальними, іноді потрібно проїхати 2000 км. Зрозуміло, що для різної відстані потрібна різна кількість часу обкатки. У теплу пору року обкатка займає від 3000 до 5000 км, але в холодну пору вона може становити й 10000 км. Тривалість часу також залежить від: якості виконаного ремонту, виду пального, змащувальних засобів, якості доріг, майстерності та стажу водія.

Починати обкатку краще зі швидкості не вище 40 км/год, поступово її збільшуючи. Важлива не кількість часу, а якісне виконання.

Характеристики трактора після обкатки

Існують різні причини, з яких обкатка тракторів важлива. Насамперед, це безпека. Трактори є одним з інструментів, які найчастіше використовуються фермерами. Тому їхнє безпечне використання життєво важливе. Техніка, яка не обслуговується належним чином, може спричинити несправності та поставити під загрозу безпеку праці. Також регулярне технічне обслуговування та обкатка транспортного засобу збільшує термін служби.

Трактори, які не обслуговуються належним чином, зношуються швидше, схильні до несправностей та вимагають більш ранньої заміни деталей. Після обкатки підвищується продуктивність та економічна ефективність. Техніка стає економічнішою, витрата палива знижується та попереджаються несправності, що знижує можливі витрати. Без обкатки дизельного двигуна збільшуються викиди вихлопних газів, які завдають шкоди навколишньому середовищу. Тому обслуговування та ремонт тракторів також важливі для охорони навколишнього середовища.