Як обрати ножі для жниварок Case

Жниварки – це сільськогосподарські машини, призначені для збирання врожаю, особливо зернових культур, таких як пшениця, ячмінь, овес та ін. Ножі для жниварок Case від всесвітньо відомого виробника сільськогосподарського обладнання Harvest Agro Group користуються великою популярністю серед фермерів.

Жниварка зазвичай встановлюється на комбайни або інші сільськогосподарські машини і використовується для зрізання стебел рослин на полі. Вибір якісних запчастинин CASE, ножів для жниварок і своєчасний догляд за ними багаторазово підвищує продуктивність збиральних робіт.

Матеріали для виготовлення

Щоб виготовити ножі для жниварок, використовуються вуглецева і нержавіюча сталь, хром-молібденові та вольфрамові сплави, а також кераміка.

Вуглецева сталь міцніша за нержавіючу, але вона схильна до корозії. Нержавіюча сталь стійкіша до корозії, що є основним аргументом у разі роботи в умовах високої вологості. Сплави поєднують у собі переваги обох видів сталі, але при цьому їх вартість набагато дорожча. Кераміка не схильна до корозії і дешевше за сплави, але вироби з неї доведеться частіше міняти через крихкість.

Вибір матеріалу залежить від конкретних умов експлуатації, таких як:

  • вологість, тип ґрунту;
  • види культур;
  • регулярність догляду.

Все це фактори, які слід врахувати при виборі матеріалу ножів для жниварок при виконанні технічного сервісу.

Тип геометрії леза

Не менш важливим аспектом є вибір типу заточування. Так, пряме заточення є класичним варіантом і одним із найпоширеніших типів. Цей стиль заточування забезпечує просту геометрію леза, що полегшує обслуговування та заточування. Такі леза підходять для широкого спектру культур, включаючи зернові, трави та конюшину.

Хвилясте заточування створює хвилястий край на лезі. Такий дизайн допомагає зменшити прилипання рослинних решток до ножів. Хвилясті ножі підходять для волокнистих культур, завдяки їх використанню значно знижується частота зупинок для очищення від залишків, що прилипли.

Зигзагоподібне заточування характеризується зміною кута нахилу леза, завдяки чому створюється зигзагоподібний край. Цей тип заточування забезпечує додаткову міцність ножа, що корисно при різанні жорстких стебел таких культур, як кукурудза або соняшник.

Комбіновані поєднують у собі різні елементи заточування на одному лезі. Наприклад, комбінований ніж має пряму ділянку леза і хвилеподібну для того, щоб рослинність не прилипала до леза.

Догляд за лезами

Навіть якісні ножі на жниварку потребують регулярного технічного обслуговування. Цей процес включає такі етапи:

  • регулярне заточування;
  • чищення та змащування;
  • перевірка на рівень зношування;
  • правильне зберігання.

Заточення – це основа ефективного жнив. Кут заточування повинен бути в радіусі від 20 до 35 градусів, чим вище градус – тим гострішим буде лезо. Кут у 20-25 градусів підійде для різання трави або конюшини, 25-30 – для зернових культур, а 30-35 – для кукурудзи та соняшника.

Після роботи потрібно обов'язково очищати ножі від залишків рослин та ґрунту, а також змащувати рухомі частини, щоб запобігти корозії. Для змащування ножів використовується спеціальна олія. Потрібно проводити мастило ножів регулярно, особливо після інтенсивної роботи або при тривалому періоді зберігання та простої.

Після очищення слід подбати про умови зберігання. Захисні накладки або чохли запобігають пошкодженню лез під час зберігання та транспортування. Захисні покриття також знижують ризик травмування оператора.

Як правильно перевозити та змінювати ножі для жниварок

Перед транспортуванням ножів слід встановити на них захисні чохли або накладки на леза. Це допоможе запобігти пошкодженню виробів та знизити ризик травмування оператора під час роботи з ними.

Ножі повинні бути закріплені в контейнерах для перевезення. Для цього використовуються елементи кріплення, що запобігають випадковим рухам ножів під час транспортування. Також при транспортуванні ножів рекомендується уникати їхнього перевезення в ємностях з металевими предметами, щоб запобігти пошкодженню лез.

Правильне встановлення ножів на жниварку не тільки забезпечує безпеку оператора прибиральної машини, але й впливає на якість роботи та тривалість експлуатації. Перед початком встановлення ножів двигун комбайна слід заглушити, і лише потім можна приступати до встановлення.

Під час встановлення слід відрегулювати напрям ножів та оптимальну висоту. Цей параметр встановлюється згідно з інструкцією для максимально ефективних жнив тієї чи іншої рослинності. Ножі на жниварці повинні бути встановлені паралельно один одному і на рівномірній відстані один від одного.