Як вибрати техніку для обробітку ґрунту?

Борони

Для збирання хорошого врожаю та отримання прибутку з нього необхідно використовувати якісне обладнання для обробітку ґрунту та регулярно займатися діагностикою, ремонтом техніки. Підібрані за стандартами технології не лише якісніше обробляють ґрунт, а й продовжують його ресурси. Так користувач довше зможе використовувати родючу землю.

Різновиди техніки для обробітку ґрунту

На полях виконуються різні роботи, тому придбати один універсальний пристрій не вийде. Необхідно кілька інструментів та машин для обробки ґрунту. Фахівці поділяють їх на 4 категорії.

Види техніки для земельної обробки:

  • борони;
  • плуги;
  • культиватори;
  • глибокорозпушувачі.

Варто розглянути ці типи докладніше, аби зрозуміти, що навіщо необхідно. Взагалі сільгоспмашини та додаткове знаряддя застосовують, щоб підготувати поле до посівів, доглядати рослини, збирати врожай та обробляти ґрунт після всіх процесів. Оскільки техніка не вічна, іноді можуть знадобитися запчастини Case для ремонту, але це вигідніше, ніж вкладатись у нове обладнання.

Навіщо потрібні борони?

Це спеціальна машина, яка застосовується для роботи з ґрунтом. З її допомогою можна розпушувати ґрунт на конкретну глибину. Це потрібно, щоб землю захистити від висихання. Обладнання легко знищує бур'яни, вирівнює поле. Система обробки може бути пружинною чи дисковою. Все залежить від того, які борони вибере користувач.

З переваг варто виділити безпеку, просте використання, гарну аерацію поверхні та можливість одночасно з таким процесом, як боронування, закладати добрива. Мінуси є, але не дуже суттєві. Це необхідність використовувати потужні трактори під час роботи з великими секціями.

Детальніше про плуги

Після збирання врожаю потрібно орати ґрунт. Для цього застосовують плуг. З його допомогою виходить якісно розпушити ґрунт, завдяки чому він стане м'якшим і податливішим для передпосівних робіт. Ще використання плуга зводить до мінімуму кількість бур'янів.

З плюсів варто виділити велику глибину опрацювання ґрунту, зменшення ризиків появи грибка чи плісняви, розм'якшення площі. Мінуси існують, але полягають вони лише у витратній механізації. При цьому вкладатися необхідно лише раз.

Навіщо потрібний культиватор?

Під цим обладнанням розуміють машину, яка обробляє землю без обігу земляного шару. Потрібен культиватор для якісного посіву. З його допомогою можна розпушити ґрунт, провести підгортання, прибрати бур'яни й при цьому зберегти вологу для родючого шару ґрунту.

Відомо, що культиватор швидко та якісно перемішує залишки рослин із ґрунтом, ще він зменшує кількість бур'янів, плюс з його допомогою можна культивувати ґрунт досить глибоко. У середньому це 10 см. Мінуси цього апарату фахівці не виділяють.

Про глибокорозпушувачі

Це обладнання необхідне для розпушування, якщо розглядається велика глибина. У середньому це до 55 або 65 см. Зустрічається процес у сільському господарстві часто.З його допомогою можна усунути ущільнення, які зазвичай утворюються на ґрунті, якщо були довгі дощі. Ще так вдасться повноцінно прибрати бур'яни.

З плюсів варто виділити якісне глибоке розпушування. Можливість відновити родючість ділянки без застосування пестицидів та інших хімічних речовин. Третя причина вибрати глибокорозпушувач – це додаткове насичення ґрунту киснем, що позитивно позначиться на підсумковому врожаї.

Критерії вибору техніки для обробітку ґрунту

Устаткування запропоноване в широкому асортименті. Необхідно враховувати низку критеріїв, щоб не припуститися помилки при доборі.

Обов'язкові критерії:

  • визначити, навіщо потрібна сільськогосподарська техніка;
  • які розміри допустимі;
  • як обладнання кріпитиметься до трактора;
  • потужність;
  • можливість встановлення додаткових вузлів.

Додатково рекомендується звертати увагу перед покупкою на те, наскільки складною буде діагностика обладнання та технічне обслуговування, чи в принципі піддається модель ремонтопридатності або її не вдасться відновити. Робочий ресурс теж важливий, адже машина має справлятися зі щоденними навантаженнями.

Обслуговування сільгосптехніки

Ремонтом техніки необхідно займатися регулярно. Він буває поточним чи капітальним. Останній складається з боротьби із серйозними поломками, як правило, це найдорожчий процес. Під поточним втручанням розуміють заміну масла, фільтра чи витратних матеріалів. Це не забирає багато часу, але потрібно знайти запчастини. Найкраще вибирати від того ж виробника та лише оригінальні.

Правильне обслуговування сільгосптехніки гарантує безперебійну роботу протягом усієї експлуатації. Це ще й зменшує ризик передчасного повного виходу з ладу. Діагностика – можливість довше користуватися обладнанням та щонайменше вкладатися в нього.