Як вибрати жниварку для збирання кукурудзи

Жатка для збирання кукурудзи

Кукурудза – одна з головних сільськогосподарських культур, які вирощуються в Україні. Для неї передбачено спеціальне високопродуктивне обладнання, а саме – жатка для збирання кукурудзи. Сучасні моделі характеризуються багатофункціональністю та ефективністю, значно спрощують та оптимізують процес збирання врожаю. Професійні аграрії чітко розуміють, що грамотно підібрана технологічна жниварка – це вигідне капіталовкладення.

Основні особливості кукурудзяних жниварок

Оптимальним засобом якісного збирання врожаю на сьогодні вважаються кукурудзяні жатки, які встановлюються на самохідні зернозбиральні комбайни. Ці агрегати мають високу продуктивність, ретельно збирають кукурудзу, не залишають відходів. Зазвичай жниварки виконують захоплення близько до ґрунту, підбираючи, таким чином, стебла, що лежать, та бур'яни.

Різновиди та особливості роботи різних модифікацій:

  • безрядкові – збирання суцільного посіву;
  • рядкові жниварки – для рядової посадки;
  • зріз зі стеблами – залишки рослини подрібнюються та використовуються як мульча на полях або кормова база для тварин;
  • відділення качанів кукурудзи – коли потрібно залишити стебла у полі для утримання снігового покриву.

Оскільки найпоширенішим способом посіву є рядковий з шириною міжряддя в 70 см, то і рядкові моделі також застосовуються частіше, наприклад, жниварка для збирання кукурудзи Case. Багато виробників закладають у пристрої можливість регулювання ширини захвату.

Як працює кукурудзяна жниварка?

Конструкційно жатки є навісним обладнанням. Переобладнати комбайн нескладно – приставку навішують замість зерна.

Складається агрегат з наступних робочих елементів: мотовило, транспортер, ріжуча частина, шнек, відокремлював качанів, подрібнювач стебел. Додатково, щоб уберегти робочі частини від пошкоджень, вони закриті захисними кожухами.

Використання техніки просте: машиніст веде керування та контролює роботу з кабіни комбайна. Більшість моделей мають автоматичні датчики налаштування висоти зрізу стебел, сенсори вологості ґрунту.

Під час руху дільники відгинають рослини та затягують їх у пристрій, де пластини відокремлюють качани від стебел. Кукурудза транспортером подається в обмолочуючий блок, у той же час зелень дрібно подрібнюється ножами. По спеціальному трубопроводу подрібнена маса йде на навантаження в причіп транспорту, що поряд рухається, або розкидається на поле.

Рекомендації щодо вибору

При виборі агарних пристроїв важливо враховувати не лише технічні параметри, а й умови майбутньої експлуатації: навантаження, механічні дії, пил, вологу.

Для успішного придбання рекомендується орієнтуватися на такі корисні аспекти:

  • ріжучий апарат має бути якісним;
  • міцна конструкція, що витримує високі навантаження та інтенсивну експлуатацію;
  • переважно наявність швидкої та зручної системи очищення та зміни ножів;
  • просте управління всіма опціями та механізмами;
  • можливість працювати на нерівних поверхнях;
  • легкість та маневреність;
  • достатня ширина захвату.

Є ще два фактори, які відіграють важливу роль. Йдеться про ціну та стан обладнання. Ціна залежить від функціональності жаток та імені бренду. Жниварка для збирання кукурудзи в Україні від вітчизняного виробника – це надійний та потужний зразок за прийнятною вартістю. Імпортні моделі відрізняються ширшим функціоналом та комфортом, але й коштують вони на порядок вище.

Щодо стану машин: воно може бути новим та б/в. Агрегати, що вже використовуються, обійдуться дешевше, але термін їх експлуатації вже менший. До того ж, невідомо, яким чином пристрій застосовувався, в яких умовах працював.

Обслуговування кукурудзяних жниварок

Загальним правилом є вимога дбайливо та адекватно поводитися зі збиральною технікою. Так можна отримати максимальну продуктивність за мінімальних витрат на техобслуговування та ремонт жниварок, покупку запчастин Case.

Перед початком роботи

Немає необхідності у здійсненні особливих маніпуляцій та підготовки. Рекомендується перевірити рівень масла в коробках, підтягнути всі болти та маточини з підшипниками, оглянути ланцюги.

Регулярне змащування

Точками періодичного змащування є коробка передач, запобіжна муфта, ланцюги, підшипники.

Після закінчення роботи

Слід провести повне очищення від залишків рослин та бруду, нанести невеликий шар мастильного матеріалу на деталі, що рухаються. Не варто забувати про ланцюги, щоб не допустити корозії.

Зберігання

Зберігають техніку в закритому місці або вкривають брезентом від дощу та сонячних променів. Коліс це також стосується.