Класифікація сільськогосподарських тракторів

Трактор CASE

Трактор – найпопулярніша спецтехніка, яка застосовується людиною у різних сферах діяльності, зокрема сільському господарстві. Він, як і будь-який інший механізм, потребує регулярного техогляду. Щоб машина працювала без перебоїв та не ламалася, необхідно своєчасно займатися ремонтом техніки.

Залежно від функціональності та особливостей конструкції трактори поділяються на категорії. Так покупцю простіше визначитися з моделлю, яка підійде для виконання конкретних робіт.

Види тракторів за типом ходових систем

Робота з сільськогосподарською спецтехнікою передбачає наявність знань про її конструкцію, функціональні особливості та сферу застосування.

Класифікуються трактори за типом ходової системи. Розрізняють колісні моделі, що рухаються за допомогою коліс, гусеничні (пересуваються на гусеничних стрічках) та напівгусеничні – пристрої, оснащені гусеницями та колесами одночасно.

  1. Колісні трактори належать до групи універсальних транспортних засобів, де тяга забезпечується завдяки обертанню коліс. З їхньою допомогою можна переміщати або приводити в дію різні механізми, гармати та інші машини – візки, причепи, сівалки. Можуть їздити як польовими, так і автомобільними дорогами. Зчеплення з ґрунтом нижче, ніж у спецтехніки з гусеничною ходовою: у надто м'якій та вологій землі колеса буксують. Можуть бути три-, чотири-, шести-, восьмиколісними. Машини із трьома колесами використовуються на полях, де потрібно акуратно ходити у міжряддях. У колісних моделях розрізняють провідні колеса (зазвичай задні), яким передається рух від мотора, і керовані (передні), що задають напрямок. Існують агрегати, у яких обидві пари коліс провідні: у такому разі вони належать до механізмів з підвищеною прохідністю.
  2. Гусеничну спецтехніку використовують для пересування по м'якій поверхні, якою не може проїхати транспорт на колесах. На гусеничний пристрій рівномірно розподіляється вага механізму, тому такий трактор не шкодить ґрунту. Відрізняються дані моделі підвищеною силою тяги, але мають один недолік: вони не можуть пересуватися автомобільними дорогами, оскільки руйнують асфальтове покриття. Гусеничний механізм складається з остова, рушія та підвіски.
  3. Напівгусеничний транспорт – транспорт, в якому одночасно застосовуються і гусениці, і колеса. Гусеничний рушій встановлюється на провідний міст для підвищення прохідності трактора по зораному ґрунту або снігові. Такі агрегати доцільно використовувати у місцях, де транспорт на колісному ходу може буксирувати та залишати глибоку колію у ґрунті.

Застосування машин з різними ходовими механізмами спрощує та прискорює виконання польових робіт у специфічних умовах.

Сільськогосподарські трактори поділяються на кілька підвидів

Функціонування агросектору неможливе без застосування сільськогосподарської техніки. Йдеться про гусеничну або колісну техніку, яку використовують для штовхання, навішування сільськогосподарських машин або буксирування причіпних сільськогосподарських механізмів.

Вирізняють такі підвиди:

  • орні – для обробки цілини за допомогою причіпних пристроїв: плугів, культиваторів, борін;
  •  
  • просапні та орно-просапні – мають вузькі колеса (для пересування міжряддям), щоб не пошкодити рослини, обробляють переорану землю;
  • транспортні – механізми з'єднуються із різними причепами для перевалки вантажів;
  • ЖКГ-спецтехніка (обслуговує комунальні господарства) – щітками та іншими допоміжними насадками чистить тротуари, паркові зони, узбіччя доріг;
  • спеціальні – характеризуються вузькопрофільною функціональністю, зазвичай їх використовують у певних, специфічних умовах або у процесі роботи з конкретними сільськогосподарськими культурами.

Трактори, що застосовуються в аграрній сфері, залишаються найпопулярнішим видом техніки, оскільки підвищують продуктивність та ефективність польових робіт.

Обслуговування тракторів

Обслуговування сільськогосподарських тракторів (технічне та гарантійне) – це обов'язкова процедура під час експлуатації будь-якого механізму. Своєчасний огляд транспорту запобігатиме його передчасному виходу з ладу. Обслуговування передбачає заміну мастила в картері двигуна, заміну фільтрів, перевірку акумулятора, заміну гальмівної рідини, затягування болтів кріплення головок циліндрів.

Ремонтом техніки сільськогосподарського призначення займаються фахівці, які якісно виконають усі необхідні роботи та допоможуть запобігти появі несподіваних проблем. Мінімізувати витрати на ремонт тракторів та інших машин у майбутньому допоможуть запчастини Case. Вони відрізняються високою зносостійкістю та забезпечать тривалу роботу агрегатів без втрати їх експлуатаційних властивостей.