Клинові приводні ремені в сільгосптехніці

Для передачі обертання між валами в механізмах передбачена гнучка деталь – приводний ремінь. У різних пристроях використовують різні види даних елементів. Найпоширеніші ремені для сільгосптехніки – клинові. Для різних пристроїв застосовують різні їх типи.

Будова клинового ременя

Широке поширення клинових ременів пояснюється їх здатністю витримувати значні робочі навантаження краще, ніж плоскі аналоги. Цьому сприяє їх будова – трапецієподібний перетин, кут сходження граней (26°, 32°, 34° і 40°) з невеликими допусками, шість шарів міцних матеріалів. У виробництві клинових компонентів використовують різноманітні види гуми, поліуретан, поліестер, іноді кевлар – всі вони відомі своїми довговічністю та зносостійкістю.

За допомогою методу вулканізації з'єднуються два шари з гуми (шар розтягування й еластичний), ще два – несучих з кордшнура та текстилю, гумовий шар стиснення. В кінці – зовнішня обмотка. Робочі бічні грані, широка сторона – основа.

Ремені розрізняють за трьома основними параметрами – шириною підстави, висотою та кутом. За цими характеристиками виділяють шість стандартних профілів:

  • Z: ширина основи – 10 мм, висота – 6 мм, кут – 40°;
  • A: 13 мм, 8 мм, 40°;
  • B: 17 мм, 11 мм, 40°;
  • C: 22 мм, 14 мм, 40°;
  • D: 32 мм, 20 мм, 40°;
  • E: 40 мм, 25 мм, 40°.

Завдяки особливостям будови й матеріалам клинову передачу цінують за простоту та дешевизну конструкції, нескладний догляд, низький рівень шуму. Якщо обладнання зазнає перевантаження, то клиновий ремінь буде всього лише прослизати, оскільки інші види передач вийдуть з ладу й вимагатимуть значних витрат на ремонт.

Ремені класичного перетину

Такі клинові ремені для сільгосптехніки найпоширеніші. Вони гарантують рівномірний розподіл навантаження по всій довжині бічних граней й перешкоджають викривленню верхньої поверхні. Крім того, мають відмінне зчеплення в канавці на шківі та зберігають продуктивність при коливаннях потужності.

Елементи покриті спеціальним шаром, що захищає від перепадів температур й агресивних речовин. Технологія вулканізації кордшнурів дозволяє класичним моделям чудово витримувати робочі навантаження та служити довго. Завдяки цьому класичні аналоги добре переносять максимальні потужності й високі обороти механізму. Вони прості за будовою, не потребують змазування та специфічного обслуговування.

Вузькопрофільні ремені

Такі ремені характеризуються звуженим профілем, менше розтягуються й передають більше потужності, на відміну від класичних. Вони призначені для складних умов роботи, де застосування стандартних виробів неможливо:

  • для обладнання з інтенсивним функціонуванням;
  • використовуються в обмеженому просторі в агрегатах зі значним розміром шківа;
  • застосовуються там, де необхідний механізм малої ваги;
  • вузькопрофільна передача переносить перепади температури від -30° до +60°.

Продуктивність компонентів з вузьким профілем в 1,5-2 рази вище, ніж в інших видів. За рахунок рівномірного розподілу напруги вони зберігають гнучкість й витримують значні швидкості обертання протягом тривалого часу.

Струмкові ремені

Розрізняються за будовою – на загальній основі закріплено кілька ременів вузького профілю. Така передача працює плавно, менше вібрує, витримує регулярні навантаження та має ряд переваг:

  • 95-99% ефективності – струменеві моделі при функціонуванні втрачають менше енергії й передають більше потужності;
  • наявність струмків (борозенок) забезпечує краще зчеплення зі стінками шківа та зменшує ковзання;
  • струмкова передача універсальна й застосовується в різних видах сільськогосподарської техніки;
  • практичність – поєднання надійних матеріалів та конструкції дозволяє струмковим виробам працювати довго, безвідмовно та переносити максимальні навантаження.

Багаторучкові ремені використовуються в механізмах з пульсацією, що змушує інші типи перевертатися на шківі та зісковзувати з нього. Вони оснащені посиленими кордшнурами, що гарантує щільність зчеплення, однорідність розподілу навантаження й довговічність.

Особливий різновид струмкових ременів – шестигранні з двостороннім профілем й захисним напиленням, часто застосовуються для аграрних агрегатів. Вони рівномірно розподіляють навантаження (і додатково гарно переносять робочі), забезпечують хороше зчеплення, не деформуються, добре витримують несприятливі умови зовнішнього середовища.

Зубчасті ремені

Для техніки зі змінною потужністю спеціально створені клинові ремені з формованим зубом. Конструкція таких пристосувань має на увазі наявність в нижній частині фасонних зубів. Також на відшліфованих гранях відсутня текстильна оболонка.

Під час роботи відбувається поздовжнє розтягнення ременя, завдяки чому бічні грані не втрачають свою форму. Напруга розподіляється рівномірно, елемент щільно зчіплюється зі шківом й не зісковзує.

Найчастіше використовуються зубчасті ремені з вузьким профілем й литий борозною. Вони відрізняються максимальною еластичністю та призначені для потужних механізмів з невеликим шківом й високою швидкістю обертання. Гарантують плавність та безшумність функціонування агрегату, безвідмовність в несприятливих температурних умовах.

Нерідко моделі з формованим зубом зустрічаються в компресорах, насосах, спеціальній сільськогосподарській техніці.

Різні клинові приводні ремені в сільгосптехніці застосовуються дуже широко, і іноді їм потрібна заміна. Купувати слід то виріб, що вказано в технічній документації обладнання. Розумно вибрати запчастину тієї ж торгової марки (запчастини для спецтехніки Case), що і спочатку. Аналоги інших виробників можуть відрізнятися за матеріалами та параметрами.

Якщо придбати оригінальні деталі немає можливості, менеджери спеціалізованих магазинів допоможуть знайти хороші пристосування з близькими характеристиками профілю, довжини й матеріалу.