Основні причини поломки зернозбирального комбайна та запчастини для їх ремонту

Комбайн

Для забезпечення безперервної роботи зернозбирального комбайна ремонт комбайна може бути плановим або раптовим. Плановий ремонт здійснюється залежно від напрацювання техніки і, як правило, заздалегідь запланований. Такий ремонт дозволяє усунути відмови і несправності передчасно, не чекаючи самої несправності. У ситуації, коли запчастини CASE мають недостатній залишковий ресурс, необхідно виконати розбирання агрегатів та заміну деталей. Запобігти передчасному зносу також допоможуть планові огляди з періодичністю - кожні 12 годин зернозбиральних робіт техніки.

Поломка зернозбирального комбайна: основні напрямки

Умовно, можна виділити кілька напрямків ремонту комбайнів:

  1. жниварки. Найбільш податливі зносу: мотовило, шнек жниварки та похила камера. Всі ці запчастини на комбайн CASE особливо схильні до деформацій і в залежності від ступеня пошкодження повинні бути відремонтовані або замінені на нові. 
  2. Ремонт молотильного апарату: приймального бітера, молотильного барабана, підбараня. 
  3. Очищення: соломотряс, гуркіт, шнек вивантажний, половонабивач, соломонабивач, днище копнителя.

За наявності вищеперелічених несправностей рівень втрати зерна може коливатися від 0,5-1,5%. Найбільші втрати – 1,5% від зібраної культури спостерігаються при поломці молотильного апарату. Тому, своєчасна діагностика та усунення несправностей безпосередньо впливає не лише на зернозбиральний комбайн та його роботу, а й на ефективність збирання врожаю.

Ключові причини несправностей зернозбиральних комбайнів 

Серед найбільш поширених причин поломки зернозбиральних комбайнів:

  • вібрація;
  • ударні навантаження та перегріви;
  • неправильне регулювання осьової гри конічних підшипників;
  • знос кріплень;
  • налипання бруду та пилу на механізми;
  • невчасне поповнення олії в гідросистеми та редуктори, а також рівень її якості;
  • відсутність очищення фільтрів гідросистеми;
  • корозійний вплив. 

При візуальному огляді, також варто звертати увагу на гальма та колеса (провідні та ведені). Справність гальм можна перевірити на відсутність підтікань робочої рідини, а також рівномірність гальмування правого та лівого колеса при неодноразових натисканнях. Колеса також додатково варто оглянути наявність порізів, тріщин і сторонніх предметів. Після тривалого періоду роботи техніки необхідно переконатися в щільності загвинчування гайок кріплення коліс до маточини. Система охолодження, коробка передач та двигун у зернозбиральному комбайні CASEтакож підлягають регулярному плановому техогляду та своєчасному ремонту за наявності несправностей. Зношувані запчастини, краще замінювати передчасно, не чекаючи їх остаточного зносу. У такий спосіб можна значно заощадити на ремонтних роботах і уникнути серйозних поломок.