Вибір та експлуатація тракторних плугів

Експлуатація тракторних плугів

Одним з основних інструментів серед сільськогосподарського обладнання є плуг для трактора. Його використовують для орання землі. Плуг перевертає верхній шар ґрунту та насичує його киснем, робить землю м'якою та податливою. Готує поле для вирощування аграрних культур.

Види плугів для трактора

Плуг обробить ґрунт швидко та якісно, навіть якщо присутні бур'яни чи залишки торішніх посівів. Насіння бур'янів, які ще не проросли, залишаться глибоко в землі.

Інструмент складається з робочого механізму, коліс для опори та причіпного пристрою.

Плуги бувають декількох видів:

  • відвальні – виконують оранку з оборотом пласта землі;
  • безвідвальні – обробляють пласт без перевертання;
  • спеціальні – призначені для орання висушених боліт, кам'янистого ґрунту, розроблення площі з чагарниками або корінням зрубаних дерев.

Сучасні плуги можуть ефективно працювати на рівному та горбистому ґрунті. Вибір пристрою залежить від конкретних завдань. Враховуйте функціональні можливості знаряддя, ширину майбутньої обробки землі, тип ґрунту, глибину розпушування.

Вибір плуга для трактора

Вибираючи розпушувальне обладнання, спочатку визначтеся, з яким трактором буде використовуватися інструмент. Враховуйте межу потужності техніки. Потужність трактора не повинна перевищувати рекомендовані навантаження плуга. Інакше ефективність оранки буде низькою, а споживання палива високим.

Для мінітрактора з невеликою потужністю підійде агрегат з одним корпусом. Потужний трактор ефективно обробить ґрунт двокорпусним або трикорпусним важким плугом. Чим більше робочих органів, тим ширше захоплення площі ділянки.

За типом приєднання до трактора плуги бувають таких видів:

  • навісні – мають просту конструкцію та легку вагу, вирізняються перекидним ефектом, встановлюються на трьох точках підвіски;
  • напівнавісні – конструкції з невеликим опором і відмінним радіусом обертання, встановлюються на двох точках триточкової підвіски;
  • причіпні – конструкція з власною стійкою триколісною базою, використовуються рідко через важкий хід і малу мобільність.

Роторний плуг для трактора належить до навісного типу знаряддя. Підходить для маленьких тракторів. Володіє широкими можливостями. Поєднує функції трьох інструментів: плуга, ґрунтофрези й картоплекопача. Його можна використовувати на ділянках із важким і пересушеним ґрунтом. Плуг зоре землю. Ґрунтофреза обробить ґрунт після оранки. Картоплекопач викопує картоплю, дбайливо знімаючи пласт ґрунту разом з овочем, на невеликій ширині. Використання такого обладнання заощадить сили та час.

Регулювання плуга перед роботою

Перед використанням плуга потрібно перевірити його технічний стан та налаштувати всі механізми. Перевірку обладнання виконують на рівному майданчику. Інструмент не повинен мати тріщин або переломів. У разі виявлення несправностей плуг використовувати не рекомендовано.

Спочатку необхідно підготувати трактор для роботи з плугом, вирівняти тиск у шинах, затягнути підіймальні штанги. Потім приступити до налаштування плуга. Він має розташовуватися паралельно поверхні землі.

Перед оранкою налаштовуються такі функції:

  • ширина захвату – регулюється переміщенням осі підвісу вправо або вліво в пазах кронштейнів;
  • глибина оранки – налаштовується регулювальним колесом, залежить від стану ґрунту, наявності талих вод, потреб для певних рослин, наявності шкідників і хвороб;
  • передплужники – налаштування залежить від глибини оранки;
  • положення лемеша – регулюється центральним гвинтом.

Якщо тракторний плуг встановлений та налаштований правильно, його робоча поверхня менше піддаватиметься зносу, й знаряддя довше прослужить. А якість орання поля досягне високого рівня.

Обслуговування тракторних плугів

Плуг – це потужний агрегат, розрахований на багато років інтенсивного використання. Щоб інструмент служив довго та ефективно, дотримуйтесь рекомендацій з експлуатації.

Щозмінне технічне обслуговування плуга проводиться на початку зміни, під час роботи та наприкінці. Складається з таких дій, як:

  • очищення робочих органів інструменту;
  • перевірка установки та кріплення передплужників, дискових ножів;
  • перевірка станів лемешів корпусів і передплужників;
  • контроль стану осей та коліс;
  • перевірка обертання дискових ножів;
  • перевірка стану рами, передплужників, стійок корпусів;
  • змащування втулок коліс плуга.

Післясезонне обслуговування виконується наприкінці сезону, після завершення польових робіт. Техніку готують до зберігання.

У разі виявлення несправностей плуг потрібно відремонтувати. Ремонтом техніки займаються спеціальні організації з обслуговування сільськогосподарського обладнання.