Що таке силос?

Зміст:

Силос

Слово "силос" має іспанське походження. В Іспанії silo - це підвал, у якому зберігається зерно. У російськомовних країнах воно набуло подвійного значення. В основному силосом називають корм для тварин, приготований із свіжої зелені шляхом консервування. Другий зміст, який надають цьому слову, - приміщення для зберігання зерна та зернопродуктів.

Види силосу

Головне призначення силосу - годування сільськогосподарських тварин у холодну пору року. У ньому містяться корисні речовини, які влітку отримують з свіжої зелені. Буває кількох видів.

  1. Кукурудзяний. До складу входить бадилля кукурудзи, іноді додаються качани. Ступінь стиглості має бути молочно-восковою, щоб рослини не втратили соковитість.
  2. Лугова. Виготовляється з дикорослих трав.
  3. Зерновим. Складовими є овес, жито та ячмінь. Для силосування їх сіють спеціально, перемішуючи із бобовими.
  4. З конюшини, люцерни та кропиви. Сюди також додаються бобові та зернові, але вони не є основою.
  5. З очерету, очерету та осоки. Час збору - до викиду волоті.

До складу силосу може входити й інше: капуста, бурякове бадилля, соняшник, бульби картоплі.

У каталозі нашої компанії представлені силоси для зберігання зерна за доступними цінами.

Підготовка

Технологія виробництва єдина для всіх видів силосу. Складається з кількох етапів:

  • збирання зеленої маси;
  • доставка на місце, де готуватиметься корм;
  • подрібнення відповідно до стандартів (від 1 до 10 см);
  • закладення маси у спеціальні приміщення;
  • ущільнення отриманої структури;
  • ізоляція від надходження вологи та повітря;
  • утеплення всієї конструкції.

Ізоляція виконується шляхом накриття полімерною плівкою високої міцності. Для утеплення поверх плівки насипають шар землі, піску або торфу, максимальна товщина - 20 см. Час консервації - від 30 днів до 3 місяців. Чим молодший вміст, тим швидше приготується силос. Якість готового продукту залежить від кількох факторів: виду культур, сприятливого часу збирання, правильного ступеня подрібнення та щільності укладання.

Спеціалізовані приміщення

Приготування та зберігання великих обсягів силосу здійснюється у спеціалізованому елеваторному обладнанні - ямах, траншеях, вежах. Їхні головні конструктивні особливості:

  • непроникність для вологи;
  • теплостійкість;
  • стійкість до хімічної дії.

Для забезпечення цих властивостей найчастіше використовується бетон та цегла. Траншеї можуть викладатися бутовим каменем. Найбільшими з цих споруд є силосні вежі, ємність яких може сягати 600 тонн. Вони відрізняються від ям та траншів надземною конструкцією. Висота веж може сягати 43 метрів.

На великих елеваторах розміщуються силосні корпуси, що з кількох рядів веж. Процес виготовлення силосу супроводжується виділенням кислот, але завдяки міцним матеріалам стін ремонт башт не потрібний. Термін зберігання продукту у таких приміщеннях - кілька років.