Зберігання зерна: правила та способи
Зберігання зерна - важливий та відповідальний процес. Якщо буде порушено хоча б один із етапів, ризик забезпечити збереження врожаю прагнутиме нуля. Часто люди втрачають до 70% загального обсягу через те, що неправильно підібрали умови. Процес зберігання зерна має бути організований у сховищі з урахуванням чинних норм. І просто зібрати трактором, звалити в комору буде недостатньо.
Що потрібно знати про вологість
Ключова характеристика - вологість. Вона визначає ефективність використовуваної технології. Оптимальне значення - 12-16%, але все залежить від типу зерна або крупи та тривалості зберігання.
Відповідні значення:
- зернові злакові - 14-15% при зберіганні до року та 12-14% - якщо довше;
- зернобобові - 15-16% до року та на 2-3 градуси менше, якщо більш тривалий термін;
- олійні - 6-8%.
Бажано зберігати виключно сухе зерно. Воно легше і довше зберігається, а середовища для інтенсивного розвитку патогенних мікроорганізмів немає. Від вологості залежить і підсумкова вартість зерна. За відсоток, що вищий за норму, закупівля буде дешевшою.
Як контролювати зберігання
Важлива і вологість та контроль інших показників. Особливо варто придивитися до негативних факторів, що провокують появу шкідливих мікроорганізмів і в цілому псування. Допомагають досягти необхідного рівня контролю такі технології:
- вентиляція - продування маси не холодним повітрям контролю вологості;
- хімічне знезараження - позбавлення від шкідників та патогенної мікрофлори;
- охолодження - продування з використанням холодного повітря, щоб продовжити безпеку у відмінному стані;
- аерація - провітрювання запобігання розпаду, тобто це оздоровлення крупи;
- Консервування - створення особливого стану продукту, коли уникає розмноження патогенної мікрофлори.
Саме все залежить від категорії зерна:
- будь-яке сухе зберігають у відкритому з урахуванням герметизації та обмеженого простору;
- вологе будь-яке потребує герметизації та обмеженого простору;
- сухе кормове зберігається із герметизацією.
При виборі способу зберігання можна вибирати відкритий бурт, траншеї без кисню, бетонний склад для великих обсягів, металевий силос з вентиляцією.
Зерно може бути сухим, і тоді у ньому біологічні процеси загальмовані. Продукт зберігається найдовше. Також нормально зберігається зерно в охолодженому стані. Тут використовується принцип консервування за знижених температур, що дозволяє зупинити розвиток патогенної мікрофлори. Можна тримати масу без доступу до кисню, що сприяє самоконсервуванню, коли комахи і мікроорганізми зупиняють розмноження.
Також рекомендуємо Вам ознайомитись із каталогом запчастин: