Сівалка - шо це, види, використання

Для засіювання городів та полів сільськогосподарськими культурами використовують спеціальне обладнання. Це зернові сівалки, що прикріплюються до задньої частини трактора. Вони значно спрощують діяльність фермерів та відрізняються специфічними конструктивними особливостями. 

Що таке сівалка?

Сівалку використовують для посіву зернових культур. На першому етапі обладнання формує борозни, після чого подає зерна через вбудований бункер. Після цього активується елемент, що їх закриває, який їх закриває. Сучасні класичні моделі укомплектовані кількома однаковими інструментами. Так вони можуть опрацьовувати одночасно кілька рядів. Для багатьох машин підходять запчастини CASE у разі, якщо потрібен ремонт. Зазвичай це значно дешевше, ніж придбання нового обладнання.

Конструкція сівалки складається з:

  • насіннєвого бункера, передбаченого для зберігання посадкового матеріалу;
  • сошника, необхідного на формування борозни;
  • механізму, що подає зерно;
  • загрібаючих елементів, що розрівнюють землю та засипають борозни.

Щороку виробники оновлюють функціонал сівалок, через що на них варіюється ціна. Можна знайти варіант як з бюджетного, так і з преміального сегмента. Всі представлені моделі відрізняються один від одного способом виконання посівних робіт і типом висівних культур. 

Види сівалки та їх застосування 

Агрегати можуть бути універсальними та спеціалізованими. Перші підходять для посадки олійних, зернових культур. Корисні для ведення фермерського господарства. Спеціалізовані сівалки потрібні для економічного, ефективного та якісного посіву певних культур. Зазвичай це обладнання потрібне для посіву овочів та кукурудзи. 

Також спецтехніка може бути рядовою та зерновою. Вона підходить для роботи з невеликими міжряддями або для налаштування ширини рядів зернового посіву. Все автоматично регулюється безпосередньо під користувача. 

Великою популярністю серед фермерів користуються просапні сівалки. Вони бувають пунктирними. Застосування призначене для точкового посіву. Висів техніка виконує або з ідентичними інтервалами, або по одному напрямку. Такий варіант підходить для посадки кукурудзи та соняшника. 

Види сівалок за принципом роботи:

  • пневматичні. 
  • механічні.

Перші відрізняються тим, що вони «вистрілюють» насіння в борозни, використовуючи для цього стиснене повітря. Фахівці стверджують, що так посівні роботи відбуваються в рази швидше. Механічні сівалки розподіляють борозни «самотеком», через що в деякі ряди насіння не потрапляє, що призводить до меншого врожаю. 

При виборі сільськогосподарської посівної техніки рекомендується враховувати рівень вологості, кількість каміння, тип ґрунту на полі, особливості рельєфу, ухил, клімат. Норма висіву також є важливим аспектом. Для кожної сівалки передбачено конкретний режим максимального навантаження. Якщо техніка не впорається, тоді посіви будуть зрідженими. 

Також рекомендуємо Вам ознайомитись із каталогом запчастин: